Hadis-Hadis Masyhur Dalam Masyarakat Islam - b. Abdullah, Hilaluddin (Jurnal KIAS, 2020)
Artikel ini mengupas maksud hadis-hadis masyhur dalam masyarakat Islam dengan menjadikan beberapa hadis sebagai bahan kajian. Persoalan kajian ini ialah untuk mengenal pasti hukum hadis-hadis tersebut secara jelas. Penulis menggunakan kaedah kajian perpustakaan dengan merujuk kepada kitab-kitab hadis yang muktabar khususnya kitab-kitab hadis yang membicarakan hadis-hadis masyhur yang sering disebut-sebut oleh masyarakat. Akhirnya, kajian imi mendapati bahawa hadis-hadis masyhur dalam masyarakat Islam bercampur-campur hukumnya. Namun hadis-lhadis masyhur yang paling banyak ialah hadis-hadis yang tidak kuat dan tidak bolelh dijadikan sandaran.