Saham Wakaf Menurut Perspektif Islam; Ke Arah Pelaksanaannya Di Negeri Kelantan - Bin Abdul Ghani, Hamidi (Jurnal KIAS, 2013)
Artikel ini membincangkan konsep wakaf dalam Islam secara umum dan menjelaskan prinsip-prinsip fiqh muamalat yang bersifat fleksibel dari segi pelaksanaannya sehingga membolehkan kewujudan saham wakaf atau wakuf tunai. Kemunculan skim saham wakaf ini memudahkan umat Islam untuk mewakafkan harta mereka dalam bentuk tunai kerana tidak semua umat Islam mempunyai harta kekal seperti tanah, bangunan dan sebagainya. Pengumpulan dana itu akan digunakan untuk pembangunan sosio ekonomi umat Islam. Beberapa buah negeri di Malaysia telah menubuhkan skim saham wakaf ini. Penulisan ini ditulis sebagai satu cadangan kepada kerajaan negeri Kelantan yang rakyatnya diketahui kuasa beli tunai yang tinggi supaya mengubal undang-undang khas berkaitan dengan wakaf dan seterusnya menubuhkan saham wakaf Kelantan.