Penerimaan Masyarakat Terhadap Hukuman Sebatan Syarie Di Tempat Terbuka: Kajian Soal Selidik Di Negeri Kelantan - b. Abdullah, Mohd Azhar (Jurnal KIAS, 2020)
Kerajaan Negeri Kelantan menzahirkan hasrat untuk melaksanakan hukuman sebatan syarie bagi kesalahan- kesalahan jenayah syariah di tempat yang terbuka dengan mengambil beberapa langkah persiapan bagi merealisasikan tujuan tersebut. Namun, sudah lebih 30 tahun hukuman sebatan syarie yang dilaksanakan di dalam penjara yang tidak dipertontonkan kepada awam akan menimbulkan banyak persoalan, terutama sejauh mana pro dan kontra penerimaan masyarakat di negeri Kelantan, Dapatan kajian ini akan membantu Kerajaan Negeri Kelantan dan Mahkamah Syariah Negeri Kelantan dalam usaha memperkasa pelaksanaan undang-undang jenayah Syariah di negeri Kelantan