Kuasa Pentadbiran Negara Dari Perspektif Islam - Haji Muhammad, Abdul Kadir (Jurnal KIAS, 2020)
Artikel ini membincangkan secara ringkas kuasa atau institusi utama yang bertanggungjawab mengurus negara yang terdiri daripada Kuasa Kefeqahan, Badan Perundangan, Badan Kehakiman dan Badan Perlaksanaan Dasar. Namun kuasa Kefeqahan itu diberi mandat sebagai penggubal utama dalam memastikan dasar negara tidak bercanggah dengan syara'.