Pelaksanaan Undang-Undang Islam Di Malaysia: Realiti Dan Cabaran - Tapah, Suwaid (Jurnal KIAS, 2020)
Malaysia pernah dijajah oleh beberapa kuasa Barat. Penjajahan ini bukan sahaja melibatkan aspek pemerintahan bahkan ia juga melibatkan perundangan yang telah diserap bersama-sama undang-undang Islam. Perkembangan undang-undang di Malaysia kini cuba diselaraskan dengan undang-undang Islam sepenuhnya kerana majoriti penduduknya yang beragama Islam. Justeru itu artikel ini cuba menyelaraskan undang-undang terkini sama ada ianya selaras dengan Syariah Islam ataupun sebaliknya. Juga membincangkan tentang realiti dan cabaran dalam pelaksanaannya.