Sejarah Kemasukan Dan Perkembangan Orientalisme Di Malaysia: Satu Tinjauan Ringkas - Abdullah, Hilaluddin (Jurnal KIAS, 2004)
Orientalisme merupakan pemahaman dan pemikiran para Orientalis Barat terhadap hasil kajian yang dilakukan ke atas dunia Timur Islam dalam semua bidang kehidupan dan agama. Pemikiran-pemikiran ini bertujuan memalingkan pandang orang Islam supaya berkiblat ke Barat. Gerakan Orientalis sangat berbubung rapat dengan penjajahan di Malaysia yang terdiri daripada orang-orang Pertusis, Belanda dan Inggeris. Mereka mengutip maklumat-maklumat berupa kitab-kitab dan manuskrip kemudian diolah menjadi karya-karya yang berunsur fahaman Orientalis. Melalui karya-karya ini mereka menilai dan menghukum dengan sewenang-wenangnya. Sepatutnya kajian-kajian ini dilabelkan sebagai "bahan ilmiah" yang patut dinilai dan diadili semula.