Penamaan Putera "Abdul Al-Harith" Dalam Kisah Nabi Adam Dan Hawwa': Kunla Lumpur : Dewan Satu Penjelasan Terhadap Salah Faham Dalam Pentafsiran Ayat 189 - 190 : Surah Al- A'raf - bin Abdulla, Ahmad Najib (Jurnal KIAS, 2004)
Sebabagian rimayat-riwayat Israiliyyat yang termuat dalam kitab-kitab Agama kita, sama ada disedari atau tidak membawa bahaya dan memberikan kesan buruk terhadap akidah orang-orang Islam, sehingga ada di kalangan mereka yang menganggap riwayat-riwayat berkenaan adalah sahih dan boleh diterima, lalu mereka mentafsirkan ayat-ayat al-Quran berdasarkan sumber itu. Di antara riwayat-riwayat Israiliyyat yang tersebut ialab kisah penamaan putera Nabi Adam dan Hawwa' sebagai Abdul Al-Harith. Kisah ini perlu dikaji dan diteliti menerusi kajian sanad dan matan riwayat dengan disertakan fiqb Al- Israiliyyat bagi tujuan membincangkan kisah ini secara ilmiah