Kesalahan Liwat Dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 Negeri Kelantan - Abdul Ghani, Hamidi (Jurnal KIAS, 2020)
Perbuatan liwat merupakan satu kasalahan jenayah dalam undang-undang jenayah Islam. Kerajaan Kelantan telah memperuntakkan kesalahan liwat dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993. Peruntukkan tersebut telah disalah tafsir oleh sesetengah pihak. Artikel ini akan menyingkap kekeliruan yang ditimbulkan itu. Artikel ini akan menyingkap kekaburan yang timbul itu dengan menerangkan pandangan Islam mengenai hukum liwat