Analisis Perspektif Hadith Terhadap Operasi Tembak Gagak - Md Ariffin, Mohd Farhan; Harun, Muhammad Safwan (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2021)
Saban tahun, operasi tembak gagak diadakan sama ada di peringkat daerah dan negeri seluruh Malaysia. Lazimnya, operasi dilaksanakan di kawasan bandar atau kawasan yang memiliki kepadatan tinggi berdasarkan aduan yang diterima daripada penduduk. Menurut penganjur, operasi tersebut merupakan satu kaedah kawalan daripada kacau bilau gagak terhadap manusia. Sehubungan dengan itu, kajian cuba mendalami signifikan tindakan ini melalui kefahaman fiqh al-Hadith berkaitan gagak. Hal ini penting bagi memberi panduan kepada masyarakat akan mudarat yang mampu dijelmakan haiwan tertentu dan teknik kawalan paling berkesan menurut sunnah tanpa meminggirkan hak-hak haiwan.