Sorotan Kajian Terhadap Hubungan antara Prestasi Pelajar dalam Mata Pelajaran Pendidikan al-Quran dan al-Sunnah serta Pencapaian Pelajar dalam Penulisan Jawi - Kamaruzaman, Amrina Rasyada; Nasir, Khairulnazrin (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Kelemahan penggunaan Jawi dalam kalangan pelajar boleh ditinjau melalui proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan al-Quran dan al-Sunnah yang tidak dapat digunakan dengan menggunakan tulisan Jawi. Ketidakupayaan pelajar menggunakan tulisan Jawi menangguhkan proses pengajaran dan guru menggunakan tulisan rumi dalam subjek Pendidikan Islam. Objektif kajian adalah untuk mengenalpasti masalah dan cabaran dalam penguasaan tulisan Jawi, mengenalpasti prestasi pelajar dalam subjek al-Quran dan al-Sunnah, dan mengenalpasti hubungan antara penguasaan pelajar dalam penulisan tulisan Jawi dan prestasi pelajar dalam mata pelajaran al-Quran dan al-Sunnah pelajar sekolah menengah. Metodologi kajian ini dilakukan dengan menggunakan metode kuantitatif dan kualitatif melalui instrumen kaji selidik yang diedarkan kepada pelajar-pelajar di empat buah sekolah yang terpilih. Instrumen soal selidik juga mengandungi satu ujian dalam menulis Jawi. Kaedah temu bual bersama tiga guru berpengalaman dalam mata pelajaran al-Quran dan al-Sunnah turut dilaksanakan bagi menyokong hasil dapatan kajian. Hasil dapatan kajian ini menunjukkan bahawa tiada perbezaan yang signifikan terhadap isu dan cabaran yang dihadapi bagi tulisan Jawi di sekolah menengah. Kata Kunci: Isu; Cabaran; Jawi; Pendidikan al-Quran dan al-Sunnah The insufficient use of Jawi writing among students can be seen through the teaching and learning process of al-Quran and al-Sunnah due to the lack of application of Jawi writing. The inability of students to use Jawi characters delays the teaching process as teachers use Roman alphabets while teaching subjects of Islamic studies. The objectives of the study were to identify problems and challenges in Jawi writing, the performance of students in the subjects related to al-Quran and al-Sunnah and the relationship between student differences in Jawi writing. Also, this study wanted to explore the relationship between users s’ mastery level in the usage of Jawi characters and students’ performance in al- Quran and al-Sunnah among high school students. The study was conducted using quantitative and qualitative research methods through survey questions distributed to students in four selected schools. A test in writing Jawi and interviews with experienced teachers in the subjects of al-Quran and al-Sunnah were also subsequently implemented to support the findings of the study through survey questions. This method was chosen to achieve the objectives of the study conducted. This study shows there are no significant differences in the issues and challenges faced pertaining to Jawi writing in secondary schools. Keyword: Issues; Challenges; Jawi; Pendidikan al-Quran and al-Sunnah