Aliran Akidah Umat Islam Terhadap Sifat Khabariyyah: The Sect of Belief among Muslims on the Attribute of Khabariyyah - Nasron Yaacob (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Sifat khabariyyah ialah sifat Allah SWT yang hanya dikhabarkan dalam al-Quran dan hadis-hadis sahih sahaja, dan tidak semestinya diterima oleh perkiraan akal. Justeru itu, umat Islam daripada pelbagai aliran akidah telah berselisih pendapat dalam memahami sifat khabariyyah ini. Malah perselisihan pendapat juga berlaku dalam kalangan aliran Ahli Sunnah wal Jamaah, disebabkan metode yang berlainan dalam memahami nas al-Quran dan al-Hadis. Artikel ini mengetengahkan pendapat sederhana yang mengutamakan kesatuan umat Islam, walaupun sebahagian golongan yang lain masih percaya pada tiadanya titik persamaan dan kesatuan di antara aliran-aliran Ahli Sunnah yang berbeza metode tersebut. Objektif kajian adalah memperkenalkan secara ringkas tentang aliran yang bid‘ah, khususnya di antara mushabbihah dan aliran yang sahih iaitu Ahli Sunnah wal Jamaah berkenaan isu sifat khabariyyah, mengenal pasti perbezaan sesama aliran dan cadangan perdamaian di antara kalangan aliran di dalam Ahli Sunnah wal Jamaah. Kajian ini menggunakan metode kualitatif secara kepustakaan dengan mengumpulkan data-data dokumentasi daripada kitab-kitab akidah, artikel jurnal, tesis dan sebagainya. Dapatan kajian ini mencatatkan bahawa aliran bid‘ah dalam isu sifat khabariyyah sememangnya adalah daripada aliran mushabbihah dan mu‘attilah. Manakala aliran sahih iaitu Ahli Sunnah Wal Jamaah daripada Salafiyyah, Asha‘irah dan Maturidiyyah memahaminya menurut ajaran berlandaskan al-Quran dan al-Sunnah. Kupasan artikel ini diharap dapat memberikan sumbangan kesedaran terhadap usaha meminimumkan perselisihan pendapat antara aliran-aliran akidah yang sahih dalam kalangan umat Islam hari ini. The khabariyyah nature of Allah SWT is an attribute that is confirmed in al-Quran and sahih (authentic) hadith only and is not necessarily accepted by the logic of reason. Muslims have differed in understanding the nature of this khabariyyah, including among the Ahli Sunnah wal Jamaah sect due to differences in belief methods. This article highlights a simple opinion that prioritizes the unity of Muslims, although some other groups reject the existence of common points between the Sunnah sects with different methods. The objective of this study is to introduce the methods in the Ahli Sunnah wal Jamaah regarding the nature of khabariyyah and its difference from the mushabbihah trend, to identify the differences in methods in the Ahli Sunnah wal Jamaah, and to propose unity between these methods. This study uses a qualitative literature method by collecting data from religious books, journal articles, theses and so on. The findings of this study record that the Ahli Sunnah wal Jamaah stream from Salafiyyah, Asha’irah and Maturidiyyah indeed understand the nature of khabariyyah according to al-Quran and al-Sunnah, but with their respective belief methods which are different from the mushabbihah stream. The difference in the method of the Ahli Sunnah movement has caused the denial of the membership of the opposing movement as Ahli Sunnah wal Jamaah. The excerpt of this article is hoped to contribute awareness to the efforts to minimize disagreements between authentic faiths among Muslims today.