Mendepani Kekeliruan Terhadap Sistem Politik Kepartian ‎Dalam Islam: Addressing the Confusion Surrounding the Political Party ‎System in Islam‎ - Fadzil, Mujahid Mohammad; Zaman, Rahim Kamarul (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2025)
The partisan approach is a method of contemporary politics. This approach was born from the electoral democracy system practised in most countries worldwide. The need to establish political parties in a democratic system becomes a priority when the system considers the number of majorities as a determinant of policy approval. In this regard, Malaysia is among the vast majority of Islamic countries that practice a parliamentary democracy system as an official political system. This reality has caused polemics and confusion regarding the necessity of practising partisan politics to often occur among Muslims, even to the point of causing criticism of Muslims involved in it. Among the main confusions is the claim that partisan politics is not a method of politics practised by the Prophet Muhammad SAW, without denying that he was a politician. Therefore, this study addresses this confusion based on the perspective of the Quran and Sunnah. For this purpose, this study analyses the words Hizbiyyah and Jama‘ah using the descriptive content analysis method. This qualitative study will also analyse the arguments to highlight the relationship between partisan politics and Islamic law. The study results found that the practice of partisan politics is part of the Islamic approach and carries the same maqasid as those practised by the Prophet Muhammad SAW. The conclusion is that Muslims need to get involved with political parties that conform to the concepts of Hizbiyyah Islamiyyah and Jamaah to ensure the sovereignty of Islam throughout the world. Pendekatan kepartian adalah satu kaedah berpolitik masa kini. Pendekatan ini lahir daripada sistem demokrasi pilihan raya yang diamalkan di kebanyakan negara di seluruh dunia. Keperluan untuk menubuhkan parti politik dalam medan demokrasi menjadi keutamaan apabila sistem tersebut mengambil kira bilangan majoriti sebagai penentu kelulusan sesebuah dasar. Sehubungan itu, Malaysia merupakan di antara majoriti besar negara-negara Islam yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen sebagai sistem politik rasmi. Realiti berkenaan menyebabkan polemik kekeliruan berkaitan keharusan amalan politik kepartian sering terjadi dalam kalangan umat Islam, bahkan sehingga menimbulkan kritikan ke atas umat Islam yang terlibat di dalamnya. Antara kekeliruan utama adalah dakwaan bahawa politik kepartian bukanlah kaedah berpolitik yang diamalkan oleh Rasulullah SAW, tanpa menafikan Baginda SAW sendiri berpolitik. Justeru, kajian ini dikemukakan bagi menangani kekeliruan berkenaan berdasarkan perspektif al-Quran dan Sunnah. Bagi tujuan tersebut, kajian ini menampilkan analisis terhadap perkataan Hizbiyyah dan Jama‘ah berasaskan metode analisis kandungan secara deskriptif. Kajian kualitatif ini juga akan menganalisis hujah-hujah bagi mengetengahkan relasi antara politik kepartian dengan syariat Islam. Hasil kajian mendapati amalan politik kepartian termasuk dalam pendekatan yang Islamik serta membawa maqasid yang sama dengan apa yang diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Kesimpulannya umat Islam perlu melibatkan diri dengan parti politik yang menepati konsep Hizbiyyah Islamiyyah dan Jamaah bagi memastikan kedaulatan Islam di seluruh dunia.