Perniagaan Multi-Level Marketing Dari Perspektif Maslahah: ‎Satu Sorotan Awal ‎: A Study of Multi-Level Marketing from a maṣlaḥah perspective: ‎A Preliminary Review - Abdullah, Mohd Ramizu; Zain, Uwais Aqili Mohd (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2025)
Multi-level marketing (MLM) businesses remain popular among today’s society. This may be because this business is known to contribute significantly to increasing national income, in addition to the profits earned by companies and individuals involved in it. The involvement of various levels of society in this business has prompted the Malaysian Islamic Development Department (JAKIM) to provide comprehensive guidance in accordance with Islamic law. However, this study found that no previous academic studies have specifically described the MLM business from a maṣlaḥah perspective. Therefore, this highlight study aims to reveal the need for an assessment from a maṣlaḥah perspective of the MLM business, as it is a form of business that differs from conventional businesses and is said to provide numerous benefits while simultaneously posing disadvantages to society. This qualitative study employs thematic content analysis methods, utilising the library data collection method (library research) in its entirety. The findings of the study reveal that existing studies on MLM primarily discuss MLM businesses from the perspective of Islamic law without being linked to the perspectives of maṣlaḥah or mafsadah. Therefore, an assessment based on a maṣlaḥah perspective is necessary to further increase the public’s understanding of the reality of the MLM business, while also preventing any manipulation of the maṣlaḥah element by any party. Perniagaan Multi Level Marketing (MLM) masih popular dalam kalangan masyarakat masa kini. Ini mungkin disebabkan perniagaan ini dikenal pasti dapat memberi sumbangan yang ketara kepada peningkatan pendapatan negara selain dari keuntungan yang diperolehi oleh syarikat mahu pun individu yang terlibat dengannya. Penglibatan pelbagai lapisan masyarakat dalam perniagaan ini mendorong pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menyediakan panduan lengkap mengikut syarak. Namun, kajian ini mendapati tiada kajian-kajian ilmiah terdahulu telah menghuraikan perniagaan MLM secara khususnya dari sudut maṣlaḥah. Justeru, kajian sorotan yang dikemukakan ini bertujuan untuk menzahirkan keperluan kepada penilaian dari sudut maṣlaḥah terhadap perniagaan MLM memandangkan ia merupakan satu bentuk perniagaan berbeza dengan perniagaan konvensional dan dikatakan banyak mendapatkan faedah keuntungan dalam masa yang sama turut mengundang keburukan kepada masyarakat. Kajian berbentuk kualitatif ini menggunakan metode analisis kandungan secara tematik dengan mengaplikasi kaedah pengumpulan data perpustakaan (library research) secara sepenuhnya. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kajian-kajian sedia ada berkaitan MLM hanya membincangkan mengenai perniagaan MLM dari sudut penilaian hukum syarak sahaja tanpa dikaitkan dengan perspektif maṣlaḥah atau pun mafsadah. Justeru, penilaian berasaskan perspektif maṣlaḥah merupakan satu keperluan bagi membantu meningkatkan lagi kefahaman masyarakat terhadap realiti perniagaan MLM disamping dapat mengelakkan daripada sebarang manipulasi elemen maslahah oleh mana-mana pihak.