Pendidikan Kerohanian dalam Teks Khutbah Jumaat Haji Musa Haji Yahya - Haji Musa, Shahnun; Che Daud, Burhan (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Pelbagai kaedah, pendekatan dan strategi boleh dilaksanakan dalam pendidikan Islam. Khutbah Jumaat merupakan salah satu strategi yang berkesan untuk pendidikan umat Islam. Bahan dan isi khutbah Jumaat adalah yang bersesuaian untuk matlamat dakwah dan pendidikan meliputi pemantapan akidah, pemurnian ibadah dan pelebaran ukhuwwah. Kajian ini bertujuan menonjolkan bahawa terdapat strategi pendidikan dalam teks khutbah Jumaat Haji Musa Haji Yahya. Oleh yang demikian, artikel ini membincangkan tentang aspek-aspek pendidikan kerohanian dalam teks khutbah Jumaat Haji Musa Haji Yahya. Kajian dilakukan secara kualitatif dengan data kajian diperolehi secara dokumentasi daripada 94 teks khutbah Jumaat Haji Musa Haji Yahya. Hasil penelitian menunjukkan bahawa terdapat aspek-aspek pendidikan kerohanian melalui pendekatan tazkiyah al-nafs dalam penyampaian khutbah beliau. Justeru penekanan pendidikan kerohanian sebegini perlu dilestarikan dalam penyampaian khutbah Jumaat agar tercapai matlamat pendidikan baik kepada muslim secara individu mahupun secara kelompok. Kata Kunci: Pendidikan; Kerohanian; Khutbah Jumaat; Haji Musa Haji Yahya Various methods, approaches and strategies can be implemented in Islamic education. Friday sermon is one of the effective strategies for educating the Muslims. The material and content of the Friday sermon are suitable for the purpose of da'wah and education, including strengthening ‘akidah, improving ways of worshipping and expanding brotherhood. Therefore, this article discusses the aspects of spiritual education in the text of sermon by Haji Musa Haji Yahya. The study was conducted qualitatively with research data obtained by documentation from 94 texts of the Friday sermon of Haji Musa Haji Yahya. The results show that there are aspects of spiritual education through the approach of tazkiyah al-nafs in the delivery of his sermon. Therefore, the emphasis on such spiritual education must be maintained in the delivery of Friday sermon in order to achieve the goal of education both for Muslims individually and in groups. Keywords: Education; Spiritual; Friday sermon; Haji Musa Haji Yahya