Kajian Komparatif dalam Surah Yusuf Menurut Tafsir Al-Tabari Dan Tafsir Ibn Kathir: Comparative Study in Surah Yusuf According to Tafsir Al-Tabari and Tafsir Ibn Kathir - Shamsiah Daud; Mohd Yusri Yusuf; Amrina Rasyada Kamaruzaman (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2023)
The purpose of this study is to compare the content of Surah Yusuf between Tafsir Al-Tabari and Tafsir Ibn Kathir. These two tafsirs were chosen because they fall under the commentators' preferred category of tafsir bil mathur, or Tafsir Tahlili. However, there is an element of difference between these two interpretations, particularly with regards to Israiliyyat found in surah Yusuf. Some examples of Israiliyyat have been included in this study. This matter is seen as important to be clarified because many stories circulating in the community are based on Israiliyyat compared to the stories stated in Surah Yusuf. This study is a bibliographic study by collecting data and information either through books or articles that are analyzed using the descriptive. As a result, maintaining the veracity of the stories in the Qur'an approach depends greatly on the ongoing study of Israiliyyat. This is to help the community to understand the story that is genuinely based on the Quran and prevent confusion while seeking guidance and lessons if there is an element of Israiliyyat. Kajian ini bertujuan untuk melihat perbandingan antara Tafsir Al-Tabari dan Tafsir Ibn Kathir mengenai kandungan yang terdapat dalam Surah Yusuf. Dua tafsir ini dipilih kerana termasuk dalam kategori Tafsir bil mathur atau Tafsir Tahlili yang menjadi rujukan para mufassirin. Namun begitu terdapat unsur perbezaan antara dua tafsir ini khususnya mengenai Israiliyyat yang terdapat dalam Surah Yusuf. Beberapa contoh Israiliyyat telah dimasukkan dalam kajian ini kerana ianya dilihat penting untuk diperjelaskan kepada umum ekoran terdapatnya unsur Israiliyyat di dalam surah tersebut. Perkara ini dilihat penting untuk diperjelaskan kerana banyak cerita yang berlegar dalam masyarakat adalah berunsurkan Israiliyyat. Kajian ini merupakan kajian kepustakaan iaitu dengan mengumpulkan data dan maklumat samada melalui buku-buku atau artikel-artikel yang dianalisis menggunakan metode deskriptif. Oleh itu, kajian berterusan mengenai Israiliyyat adalah sangat penting demi menjaga keaslian kisah-kisah di dalam al-Quran. Hal ini supaya masyarakat dapat mengetahui cerita yang sahih menurut al-Quran dan hadith sekaligus menolak kisah Israiliyyat.