Kepentingan Karya Sastera Sebagai Alternatif Terapi Jiwa Dalam Pembentukan Masyarakat Insaniah: The Importance Of Literary Works An As Alternative To Spiritul Therapy In The Formation Of Soft Skills - Rosnani Ripin; Amrina Rasyada Kamaruzaman (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2024)
Every individual now recognizes the importance of mental therapy in society, given the increasing prevalence of stress, mental illness, and suicide symptoms. Counseling sessions, motivation, and religious guidance conducted by certain parties are necessary, as are mental treatment efforts to support the integrity of a person's soul. This study identifies the attributes of sakinah (calmness) and its connection with the elements of soul therapy in characters in selected novels, namely Imam Markisa and Doa Insan Berkasih by Aminah Mokhtar. This study employs qualitative and literary methods, applies Takmilah Theory to both books, and demonstrates the elements of mental therapy derived from the discovery of the sakinah's qualities. The identification of soul therapy elements in the novels' characters has the potential to infuse the readership with a sense of spirituality. As a result, creative works with Islamic elements have become a necessity and are highly relevant to the primary reading material other than the Quran. Additionally, schools can use it as a literary component (Komsas). Kepentingan terapi jiwa dalam masyarakat kini menjadi satu keperluan kepada setiap insan memandangkan gejala stres, penyakit mental dan bunuh diri semakin meningkat dari semasa ke semasa. Sesi kaunseling, motivasi, bimbingan agama yang dijalankan oleh pihak tertentu adalah diperlukan serta usaha rawatan jiwa bagi menyokong keutuhan jiwa seseorang insan. Kajian ini mengenal pasti sifat-sifat sakinah (tenang) dan kaitannya dengan unsur-unsur terapi jiwa pada watak dan perwatakan dalam novel-novel terpilih iaitu novel Iman Markisa dan Doa Insan Berkasih karya Aminah Mokhtar. Kajian ini menggunakan metode kualitatif dan kepustakaan serta mengaplikasikan Teori Takmilah pada dua novel tersebut, bagi memperlihatkan unsur-unsur terapi jiwa daripada penemuan sifat-sifat sakinah tersebut. Penemuan unsur-unsur terapi jiwa pada watak dan perwatakan dalam novel-novel tersebut akan menjadi suntikan jiwa khalayak pembaca. Justeru karya-karya kreatif berunsur Islam menjadi satu keperluan dan sangat relevan menjadi bahan bacaan utama selain al-Quran. Selain itu, ia boleh dijadikan sebagai komponen sastera (Komsas) dalam pendidikan di sekolah.