Usaha Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) dalam ‎Perkembangan Dakwah Orang Asli di Negeri Kelantan ‎: The Efforts of the Kelantan Islamic Religious Council (MAIK) ‎in the Da'wah Development of the Orang Asli in Kelantan - Razak, Muhammad Solihin Abd; Ismail, Nawi @ Mohd Nawi (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2025)
This study explores the development of Islamic missionary efforts (dakwah) among the Orang Asli community in Kelantan, focusing on the initiatives undertaken by Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) from 1981 to 2025. Employing a qualitative research design, data were collected through document analysis involving academic articles, journals, meeting minutes, theses, books, and other scholarly materials. Additionally, unstructured interviews were conducted to support and enrich the data. The study also incorporates insights from previous research concerning the initial stages of dakwah among the Orang Asli in remote forest areas. However, the core emphasis is on the official involvement of MAIK in these efforts starting in 1981. The findings highlight significant progress achieved through these dakwah initiatives, particularly the substantial increase in conversions to Islam among the Orang Asli, reaching a recorded growth of 64.8% by 2023. This research contributes to a deeper understanding of the history and evolution of dakwah among the Orang Asli in Kelantan and aims to serve as a reference for future academic and community-based endeavours. Makalah ini menukilkan perkembangan dakwah Orang Asli di negeri Kelantan yang telah dilaksanakan oleh MAIK bermula tahun 1981 sehingga 2024. Dengan menggunakan kaedah kualitatif yang menggunakan instrumen kaedah pengumpulan data, rujukan kajian tertumpu kepada artikel, jurnal, minit mesyuarat, tesis, buku dan bahan bacaan ilmiah yang lain. Selain itu kaedah temubual tidak berstruktur turut dilakukan untuk mendapatkan dapatan kajian, penulisan ini turut mencatatkan beberapa dapatan yang diperolehi daripada pengkaji terdahulu berkaitan tarikh permulaan dakwah kepada masyarakat Orang Asli di belantara. Namun kajian ini memfokuskan tahun permulaan penglibatan MAIK secara rasmi dalam arena dakwah masyarakat Orang Asli iaitu pada tahun 1981 sehingga 2025. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat perkembangan positif yang diperolehi melalui usaha dakwah yang telah dilaksanakan antaranya ialah pertambahan jumlah pengislaman masyarakat Orang Asli dan kenaikan peratusan pengislaman masyarakat Orang Asli adalah sebanyak 64.8 peratus pada tahun 2023. Diharap kajian ini dapat membantu masyarakat diluar sana untuk lebih mengetahui sejarah perjalanan dakwah masyarakat Orang Asli di negeri Kelantan seterusnya dapat menjadi rujukan kepada masyarakat diluar sana.