Mualaf Dan Dorongan Pengislaman - bt. Abd. Majid, Mariam; b. Mohd Zin, Ab Aziz (Jurnal KIAS, 2020)
Artikel ini membincangkan berkaitan pengertian mualaf dan faktor-faktor yang mendorong golongan mualaf memeluk Islam. Perbincangan turut mengenal pasti perkaitan antara dorongan memeluk Islam dengan teori keperluan manusia serta pengurangan dorongan dalam psikologi. Data-data artikel ini dilengkapkan menerusi analisis dokumentasi serta temu bual berkaitannya. Pelbagai faktor luaran dan dalaman yang wujud pada diri telah menjadi dorongan seseorang mualaf untuk menganut Islam. Kembali kepada fitrah penciptaan manusia merupakan asas terhadap teori keperluan dan dorongan mualaf memeluk Islam.