Kemukjizatan Al-Quran Dari Sudut Bahasa - b. Hj. Yusoff , Ahmad Mujahideen (Jurnal KIAS, 2020)
Al-Quran adalah kalam Allah S.W.T. yang diturunkan kepada Nabi S.A.W. yang mengandungi pelbagai mukjizat. Di antara kemukjizatannya ialah dapat dilihat pada aspek bahasanya. Oleh itu, tujuan artikel ini ialah untuk menyingkap kemukjizatan al-Quran dari aspek bahasa bagi memperlihatkan keindahan dan keunikan bahasanya. Artikel ini adalalah berbetuk sebuah kajian kualitatif sepenuhnya. Hasil dapatan dari artikel ini ialah dapat membuktikan kemukjizatan al-Quran dan kebenaran risalah yang dibawa oleh junjungan besar Nabi S.A. W yang memaparkan keunggulan dan kehebatan susunan al- Quran yang tidak dapat ditandingi oleh sesiapa serta melangkaui kemampuan akal manusia dan sekaligus dapat membuktikan bahawa ianya adalah kalam Allah S.W T