Kestabilan Dinar Dan Dirham : Satu Kajian Terhadap Mas Kahwin Keluarga Nabi Muhammad S.A.W - bt. Hilaluddin, Nusaibah; bt. Hilaluddin , Khaulah; b. Muhayiddin, Mohd Nazri; b. Abdullah , Azwan (Jurnal KIAS, 2020)
Kajian ini membincangkan kestabilan dinar dan dirham sebagai mata wang ekonomi umat Islam. Skop kajian ini tertumpu kepada mas kahwin isteri-isteri dan anak-anak perempuan Rasulullah S.A.W sebagai tali ukur kepada kestabilan mata wang tersebut sehingga ke hari ini. Untuk itu, kestabilan nilai dinar dan dirham dalam artikel ini dijadikan landasan. Manakala kaedah yang digunakan adalah kaedalh kualitatif di mana analisis dokummen diproses setelah pengumpulan data. Akhirnya, hasil kajian menunjukkan bahawa mas kahwin dalam keluarga Nabi Muhammad S.A.W yang menggunakan dinar dan dirham adalah yang stabil dan menguntungkan. Kesimpulannya, dinar dan dirham boleh dijadikan panduan utama untuk penentuan nilai mas kahwin pada hari ini.