Pencerobohan Tanah Kerajaan Dan Pengambilan Tanah Rakyat: Kajian Perbandingan Antara Undang- Undang Islam Dan Kanun Tanah Negara 1965 - Bin Awang, Mohd Ridzuan (Jurnal KIAS, 2020)
Pencerobohan tanah kerajaan dan pengambilan tanah rakyat merupakan isu yang hangat dipertikaikan sejak akhir-akhir ini. Lebih-lebih lagi amalan ini sudah wujud dalan maryarakat Malaysia sejak dahulu lagi. Oleh itu penulisan kertas kerja ini sedikit sebanyak dapat memberi pendedahan dan kefahaman kepada maryarakat tentang pencerobohan dan pengambilan tanah rakyat menurut pandangan Islam dan Kanun Tanah Negara 1965.