Pengaruh Sekularisme Di Dalam Sistem Pendidikan Dunia Islam - bin Abdullah, Hilaluddin (Jurnal KIAS, 2020)
Fahaman Sekularisme telah pun merebak ke dalam institusi-institusi pendidikan khususnya di dunia Islam semenjak beberapa dekad yang lampau. Ia mengajak masyarakat agar agama perlu dipisahkan dari semua aspek kelidupan termasuk aspek pendidikan. Penulisan ilmiah ini akan membuat kupasan ringkas mengenai pengaruh Sekularisme dalam beberapa aspek sistem pendidikan umat islam secara umum pada hari ini.