Sadd Al-Dhara’i: Konsep Dan Autoriti - bin Abdullah, Mohd Ramizu (Jurnal KIAS, 2020)
Sadd al-dhara’i merupakan doktrin pensyariatan yang diterima sebagai sumber hukum dalam Islam mengikut pandangan para ulama. Perselisihan yang berlaku mengenai doktrin ini hanya untuk menentukan sejauh mana kadar penggunaannya sebagai sumber hukum tersebut. Dalam menghuraikan lagi tentang keautoritian doktrin ini, penulis akan membincangkannya secara panjang lebar dan ilmiah dalam mencari satu kesimpulan yang tepat dan jitu tentang konsep dan autoriti doktrin sadd al-dhara’i’.