Penguatkuasaan Jabatan Pembangunan Islam Terhadap Kesalahan Mendedahkan Aurat Menurut Bidang Kuasa Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam. - bin Abdullah, Mohd Azhar (Jurnal KIAS, 2010)
Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB-BRI) merupakan Pihak Berkuasa Tempatan yang pertama di Malaysia yang menguatkuasakan peraturan menutup ke atas pemegang lesen perniagaan supaya perkerja wanita Islam menutup aurat dan perkerja wanita bukan Islam berpakaian sopan. Bagi memantapkan pelaksanaan ini MPKB-BRI menurunkan kuasanya kepada empat jabatan, termasuk kepada Jabatan Pembangunan Islam (UPI). Dalam memikul tanggung jawab ini, JPI telah memainkan peranan penting semenjak tahun 1991 bermula dari program dakwah kesedaran hinggalah kepada penguatkuasaan undang-undang ke atas peniaga- peniaga di sekitar Kota Bharu, Justeru itu, kajian ini berusaha meninjau sejauh mana tahap penguatkuasaan yang telah diambil oleh JPI terhadap kesalahan ini sekaligus menggambarkan kesungguhan MPKB memelihara imej Kota Bharu Bandar Raya Islam dan tahap kesedaran beragama di kalangan peniaga-peniaga wanita Islam yang terkenal dengan gelaran Serambi Mekah.