Tuan Haji Yusof Rawa: Biografi Dan Sumbangannya - Hamidah binti Jalani, Faisal @ Ahmad Faisal bin Abdul Hamid Dan (Jurnal KIAS, 2020)
Tuan Haji Yusof Rawa terkenal sebagai seorang tokoh pendokong inspirasi perjuangan Islam di sebelah utara tanah air dalam tahun 1970-an. Kesungguhan beliau dalam menegakkan Islam dapat dilihat dalam pelbagai bidang termasuk politik, perniagaan, penerbitan dan pendidikan. Antara sumbangan terbesar beliau ialah menerbitkan Majalah al-Islah (1970-1974M). Majalah ini walaupun tempoh penerbitannya agak singkat namun ia sarat dengan idea pembaharuan dan seruan untuk mengembalikan umat Islam kepada ajaran Islam yang sebenar. Artikel ini akan membincangkan biografi Tuan Haji Yusof Rawa dan sumbangannya dalam penyebaran Islam melalui bidang-bidang yang diceburinya.