Konsep Maslahah Dan Etikanya Dalam Perniagaan Menurut Islam - bin Abdullah, Mohd Ramizu (Jurnal KIAS, 2020)
Perniagaan akan menjadi satu ibadah jika ia dilaksanakan mengikut landasan ajaran Islam. Justeru artikel ini mengupas topik berkenaan konsep maslahah yang perlu wujud dalam disiplin perniagaan yang berlandaskan ajaran syariat Islam. Artikel ini juga merungkaikan tentang etika-etika maslahah yang mesti diambil kira oleh para peniaga muslim yang mahukan keuntungan di akhirat melalui penjanaan perniagaan di dunia yang adil dan berteraskan skim perniagaan Islam.