Tan Sri Dato' Haji Hassan Azhari: Sumbangannya Dalam Pengajian Al-Quran Di Malaysia - b. Isa Muhammad, Khalid; b. Ibrahim, Lukman (Jurnal KIAS, 2020)
Tan Sri Dato' HJ. Hassan Azhari merupakan salah seorang tokoh ilmuan yang terkenal dalam bidang pengajian al-Quran, Beliau telah banyak berjasa dan memberi sumbangan dalam perkembangan ilmu al- Quran kepada masyarakat di Malaysia. Kepakaran beliau dalam bidang ini seperti tarannum tajwid dan qirā'āt yang menyebabkan beliau sampai ke tahap menjadi seorang pakar rujuk. Antara sumbangan beliau yang terbesar ialah sebagai hakim majlis tilawah al- Quran, tenaga pengajar, pembentang kertas kerja dan lain-lain. Namun, ulama seperti beliau yang dianggap sebagai ejen pencetus kepada perubahan masyarakat perlu ditonjolkan dan didedahkan sumbangannya supaya menjadi warisan kepada generasi yang akan datang.