Konsep Tasamuh Dalam Praktik Kehidupan Nabi Muhammad S.A.W Di Madinah Nabawiyyah - H. Ardiansyah , (Jurnal KIAS, 2020)
Kajian ini memperkatakan tentang konsep sebenar tasāmuh (toleransi) dalam kehidupan Nabi Muhammad S.A.W semasa berada dalam masyarakat majmuk di Madinah. Sebab kajian ini dibuat adalah untuk menolak dakwaan-dakwaan yang melabelkan Islam sebagai agama paksaan dan pengganas. Di samping itu, kajian ini juga cuba menjelaskan sangkaan-sangkaan yang silap tentang tasamuh daripada pelbagai pihak. Metode kajian yang digunakan adalah berbentuk kajian perpustakaan. Manakala hasil kajian mendapati bahawa Nabi Muhammad S.A.W telah berjaya menjalani kehidupan yang harmonis secara kerjasama dan kesefahaman antara anggota masyarakat berbilang kaum dan agama.