Sahabat Menurut Sylah: Satu Analisis Menurut Pandangan Ihsan Ilahi Zahir - b. Abd Mukti, Mohd Fakhrudin; b. Zainal Abidin , Azmil; b. Mokhtar, Mohd Fuad (Jurnal KIAS, 2020)
Kajian ini membahaskan berkenaan kritikan Ihsan llahi Zahir berkaitan isu sahabat kajian ini adalah untuk mengetahui konsep sahabat menurut Syiah, kritikan beliau berkenaan sahabat disamping meninjau pandang pada sudut dimensi Islam yang sebenarnya berkenaan sahabat. Kajian ini adalah kajian perpustakaan dengan memperhalusi kritikannya melalui karya-karya beliau disamping kajian-kajian terdahulu yang pernah dilakukan. Kajian ini mendapati konsep sahabat sebagaimana yang diimani oleh Syiah bercanggah dengan apa yang diimani olah ahl al-Sunnah wa al-Jama'ah. Mereka mendakwa dalam kalangan mereka juga terdapat sahabat yang adil, fasik, munafik bahkan terkeluar daripada Islam. Justeru itu mereka berpandangan buruk terhadap sahabat sehingga mencerca mereka bahkan mengkafirkannya.