Dasar Pengurusan Bandar Oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) Dari Tahun 1990 Hingga 1998: Satu Tinjauan Dari Perspektie Metodologi Hukum - bin Abdullah, Mohd Ramizu (Jurnal KIAS, 2020)
Selaras dengan motto "Membangun Bersama Islam", Kerajaan Negeri Kelantan melalui MPKB berusaha menerapkan sistem pentadbiran dan pengurusan yang berteraskan syariat Islam. Justeru itu kita akan dapati beberapa penguatkuasaan pentadbiran dan pengurusan yang dijalankan di sekitar bandar Kota Bharu oleh MPKB telah menggunapakai beberapa doktrin hukum Islam, terutamanya Sadd al-Dhara'l yang menjadi fokus utama perbincangan artikel ini.