Manhaj Syaikh Al-Islam Ibnu Taimiyyah Dalam Aqidah - Bin Abdullah, Ahmad Najib (Jurnal KIAS, 2020)
Antara tokoh-tokoh terkemuka usuluddin yang banyak memberi sumbangan dalam menjelaskan persoalan-persoalan aqidah sekaligus mempertahankan kesucian Islam ialah Ibnu Taimiyyah yang lebih terkenal dengan gelaran ilmuwan besar 'Syaikh al-Islam'. Artikel ini akan mengupas secara fokus tentang manhaj aqidah Ibnu Taimiyyah yang menjadi panduan masyarakat Islam hari ini.