Tarannum Al-Quran Menurut Pandangan Ulama - bin Ibrahim, Muhammad Lukman (Jurnal KIAS, 2010)
Artikel ini membincangkan berkenaan ilmu tarannum al-Quran dari sudut takrif dan perbahasan ulama sekitar hukum tarannum tersebut. Adakah tarannum al-Quran bersumber daripada nas-nas syarak yang kukuh atau sekadar adat yang dipegang turun temurun? Ini adalah fokus utama artikel ini. Pandangan ulama di dalam ilmu ini terbahagi kepada dua kelompok besar iaitu antara pandangan menyokong dan sebaliknya. Artikel ini menyelami punca perbahasan ini dengan mengetengahkan hujah-hujah pihak yang menyokong dan hujah-hujah yang menentangnya. Suatu kesimpulan diberikan dengan menekankan pandangan yang rajih di akhir artikel ini.