Zat Dan Sifat Allah Menurut Abu Al-Hasan Al-Ash'ari - bin Othman, Wazi (Jurnal KIAS, 2020)
Artikel ini membincangkan tentang perbezaan metodologi dalam mengisbatkan Zat dan Sifat Allah. Perdebatan ini merupakan kesinambungan daripada siri-siri perbedatan dalam Ilmu Kalam di antara Muktazilah dan Abu Hasan al-Asy'ari.Kedua belah pihak mengukuhkan mempertahankan pandangan masing-masing bukan hanya bersumberkan akal sahaja bahkan dibuktikan dengan nas al-Quran. Walaupun jalan yang ditempuh berbeza tetapi tetap berkongsi matlamat yang sama iaitu mensucikan Allah Taala dari sebarang persamaan dengan makhluk.