Implikasi Wabak COVID-19 Terhadap Istita’ah Kesihatan untuk Menunaikan Ibadah Haji: The Implications of the COVID-19 Outbreak on Health’s Ability for Performing Hajj - Lokman Musa; Sa’adan Man (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Ibadah haji menyaksikan jutaan jemaah Islam berkumpul menunaikan rukun Islam yang kelima baik lelaki mahupun perempuan yang mukallaf. Perhimpunan secara besar-besaran tersebut mempunyai kesan yang kuat terhadap kesihatan awam. Perjalanan melaksanakan ibadah haji tertumpu di Kota suci Mekah, seterusnya kawasan masyai’r yang ditentukan syara’. Kefarduan melaksanakan ibadah haji sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup dikhususkan kepada mereka yang mempunyai istita’ah atau kemampuan. Kemampuan dalam ibadah haji meliputi semua aspek yang terdiri daripada kemampuan dari segi kewangan dan fizikal. Kemampuan fizikal termasuklah istita’ah dari segi kesihatan. Justeru, kajian ini membincangkan tentang implikasi istita’ah kesihatan terhadap ibadah haji di musim wabak. Objektif kajian ini bertujuan untuk mengetahui tahap kemampuan kesihatan jemaah haji yang ingin melaksanakan ibadah haji di musim wabak COVID-19. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif yang tertumpu kepada metode dokumentasi dalam mengumpukan data-data yang berkaitan, kemudian data tersebut dianalisis menggunakan metode analisis kandungan dan perbandingan. Hasil kajian menunjukkan bahawa memiliki istita’ah badaniyah iaitu kemampuan fizikal amat penting bagi setiap jemaah haji melaksanakan ibadah haji dengan lancar dan sekiranya tidak mampu boleh dibadalkan haji. Segala persediaan awal untuk menunaikan ibadah haji perlu ditekankan supaya haji dapat dilakukan dengan sempurna dan mencapai haji mabrur. Hajj pilgrimage sees millions of Muslims gather to fulfil the fifth pillar of Islam, obligatory for both men and women who are mukallaf. Such large-scale gatherings have a strong impact on public health. The journey to perform the Hajj is concentrated in the holy city of Mecca, followed by the area of ​​masyai’r that is determined by the Shariah. The obligation to perform Hajj at least once in a lifetime is reserved for those who have istita’ah or ability. Hajj’s ability includes all aspects of financial and physical ability. Physical ability includes istita’ah in terms of health. Therefore, this study discusses the Implications of the Istita’ah of Health on Hajj during the epidemic season. This study’s objective is to determine the level of health ability of pilgrims who want to perform Hajj during the COVID-19 epidemic season. This study uses a qualitative approach that focuses on documentation methods in gathering relevant data, then the data is analyzed using content analysis and comparison methods. The results of the study show that having istita’ah badaniyah which is a physical ability, is very important for every pilgrim to perform the Hajj smoothly and if they are not able to, the Hajj can be performed by another personBadalal hajj). All preliminary preparations for performing the Hajj must be emphasized so that the Hajj can be performed perfectly and achieve the Hajj mabrur.