Pendekatan Takhrīj Dan Taḥqīq dalam Pengajian Kitab Turāth: Kepentingan serta Kaedah Rujukan: The Approach of Takhrīj and Taḥqīq in The Study of the Book of Turāth: Importance and Reference Methods - Ahmad Mursyid Azhar (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2023)
Kitab turāth is a book from previous scholars for Muslims in various branches of knowledge. However, there are actions of some scholars or speakers who easily accepted and spread the information written in the book of turāth to students of knowledge or the general public without first examining all the information contained in it. This action causes some of the information disseminated to be inaccurate, and there is also wrong and false information. This is because the data is transmitted without knowing the information’s source and the facts’ accuracy. Therefore, this study was carried out so that the importance of the takhrīj and taḥqīq approach in the study of the book of turāth among scientists and speakers can be sown and then applied in their studies. Thus, based on qualitative methods and content analysis, this study examines several scientific works related to the approach of takhrīj and taḥqīq. In addition, this study also examines articles related to Shamela Library to propose solutions for this issue. In conclusion, some measures of the importance of takhrīj and taḥqīq in the study of the book of turāth have been submitted, and some reference methods in doing research have been successfully proposed. Kitab turāth ialah kitab peninggalan ilmuwan terdahulu untuk umat Islam dalam pelbagai cabang ilmu. Tindakan sebahagian ilmuwan mahupun penceramah secara bermudahan menerima serta menyebarkan maklumat yang tertulis dalam kitab turāth kepada penuntut ilmu mahupun masyarakat awam tanpa diteliti terlebih dahulu segala maklumat yang terdapat dalamnya. Tindakan ini menyebabkan sebahagian maklumat yang disebarkan adalah kurang tepat dan terdapat juga maklumat yang silap dan jauh daripada kebenaran. Hal ini kerana maklumat-maklumat tersebut disebarkan tanpa mengetahui akan sumber asal maklumat tersebut serta ketepatan faktanya. Maka dengan itu kajian ini dijalankan agar kepentingan pendekatan takhrīj dan taḥqīq dalam pengajian kitab turāth dalam kalangan ilmuwan mahupun penceramah dapat disemai seterusnya diaplikasikan dalam pengajian mereka. Oleh itu, berasaskan metode kualitatif dan analisis kandungan, kajian ini meneliti beberapa karya ilmiah berkaitan pendekatan takhrīj dan taḥqīq. Di samping itu, kajian ini turut meneliti artikel berkaitan Shamela Library bagi mengemukakan langkah penyelesaian bagi isu ini. Kesimpulannya, beberapa langkah kepentingan takhrīj dan taḥqīq dalam pengajian kitab turāth dapat dikemukan serta beberapa kaedah rujukan dalam melakukan penelitian berjaya dicadangkan.