Peranan MAIK Terhadap Komuniti Orang Asli di Negeri Kelantan: Analisis Berkaitan Kebajikan dan Kemanusiaan: MAIK’s Impact on The Indigenous Community in Kelantan State: Analysis in Terms of Welfare and Humanity - Muhammad Solihin Abd Razak; Nawi@Mohamad Nawi Ismail (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2023)
This article aims to highlight the welfare and humanitarian activities undertaken by the Council of Islamic Religion and Malay Customs of Kelantan (MAIK) in support of the indigenous community in Kelantan. MAIK is best known as an organisation that implements religious programs in indigenous villages. However, few people are aware of MAIK’s assistance in ensuring the welfare of the indigenous community and humanitarian programs carried out in the interior. This demonstrates that MAIK is involved in welfare, humanitarian issues, and religious programs. This article was written to investigate MAIK’s role in interest and humanity towards Kelantan’s indigenous community. Therefore, writing this article is an effort to highlight the activities carried out by MAIK. Artikel ini bertujuan untuk mengetengahkan aktiviti kebajikan dan kemanusiaan yang dijalankan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) terhadap komuniti orang asli di Negeri Kelantan. MAIK melalui Unit Dakwah lebih dikenali sebagai agensi yang melaksanakan pelbagai program keagamaan di perkampungan orang asli. MAIK tidak hanya memfokuskan kepada program keagamaan malah turut terlibat dalam soal kebajikan dan kemanusiaan. Namun tidak ramai yang mengetahui bantuan yang disalurkan oleh MAIK dalam menjaga kebajikan komuniti orang asli dan program kemanusiaan yang telah dijalankan di pedalaman sana. Kajian ini dilakukan melalui kaedah kualitatif di mana pengkaji menggunakan kaedah temu bual dan turut mendapatkan maklumat daripada bahan bacaan ilmiah yang lain bagi mendapatkan maklumat berkaitan aktiviti kebajikan dan kemanusiaan yang dilakukan oleh MAIK. Artikel ini dihasilkan bagi mengupas peranan MAIK dalam hal kebajikan dan kemanusiaan terhadap komuniti orang asli di Kelantan. Oleh itu, penulisan artikel ini adalah usaha untuk mengetengahkan aktiviti dan program yang dijalankan oleh MAIK.