Kritikan Terhadap Buku Taysīr Muṣṭalāh al-Ḥadīth: Analisis ‎Karya Islāh al-Istilāh Oleh Tāriq ‘Iwaḍullah: Critique Of The Book Taysīr Muṣtalah al-Ḥadīth: An Analysis ‎Of Islāh Al-Istilāh’s Work By Tāriq ‘Iwaḍullah - Jalil, Ali Abdul; Dzulraidi, Dzulfaidhi Hakimie; Ahmad, Khalilullah Amin; Yaakob, Mohd Aizul (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2025)
The science of Muṣtalah al-Ḥadīth is one of the most important branches in the study of hadith. Therefore, the selection of a quality curriculum is crucial for fostering a holistic understanding among students. In Malaysian higher education institutions, the chosen syllabus for this subject is the book Taysīr Muṣtalah al-Ḥadīth by Mahmud al-Ṭaḥḥān. However, Ṭāriq ‘Iwaḍullah has authored a critical work scrutinizing Taysīr Muṣtalah al-Ḥadīth, particularly in the discussion of definitions of terms, raising concerns about the credibility of the book to continue as the main curriculum. Consequently, this study represents a critical analysis of Islāh al-Istilāh by Tāriq ‘Iwaḍullah to determine the relevance of Taysīr Muṣtalah al-Ḥadīth as the primary syllabus in Malaysian higher education institutions. The research employs a qualitative approach, utilizing documentation as the data collection method and content analysis as the means of data analysis. The study concludes that Ṭāriq highlights two main issues: first, al-Ṭaḥḥān’s approach of sufficing with a single definition without discussing differing scholarly views, and second, the accuracy of several definitions that are perceived as inconsistent with classical scholarly perspectives. Despite these criticisms, the study finds that al-Ṭaḥḥān consciously adopted a simplified approach to facilitate understanding for beginner students. The study suggests conducting similar analyses on other Muṣtalah al-Ḥadīth texts to ensure the discourse on hadith sciences continues to evolve critically and dynamically. Ilmu Muṣtalah al-Hadīth merupakan salah satu cabang ilmu terpenting dalam hadith. Justeru pemilihan silibus berkualiti bakal menatijahkan kefahaman holistik kepada para pelajar. Di Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) Malaysia, silibus yang menjadi pilihan dalam subjek ini adalah buku Taysīr Muṣtalah al-Hadīth oleh Mahmud al-Ṭaḥḥān. Namun demikian, Ṭāriq ‘Iwaḍullah telah mengarang satu karya kritikan terhadap buku Taysīr Muṣtalah al-Ḥadīth khususnya dalam perbahasan definisi-definisi istilah seterusnya menimbulkan tanda tanya mengenai kredibiliti buku tersebut untuk terus digunakan sebagai silibus utama. Oleh yang demikian, kajian ini merupakan analisis kritikal terhadap karya Islāh al-Istilāh oleh Ṭāriq ‘Iwaḍullah bagi mengenal pasti relevansi buku Taysīr Muṣtalah al-Hadīth terus dijadikan silibus utama di institusi pengajian tinggi Malaysia. Kajian ini mengaplikasikan pendekatan kualitatif dengan menggunakan kaedah dokumentasi sebagai pengumpulan data dan menjadikan metode analisis kandungan sebagai cara menganalisa data. Hasil daripada kajian merumuskan Ṭāriq mengemukakan dua isu utama, yang pertama; pendekatan al-Ṭaḥḥān yang memadai dengan satu takrif tanpa membahaskan perbezaan pandangan para sarjana. Manakala yang kedua; ketepatan beberapa takrifan yang dianggap tidak selari dengan pandangan ilmuan silam. Walaupun kritikan tersebut dikemukakan, kajian ini mendapati bahawa al-Ṭaḥḥān secara sedar memilih pendekatan ringkas bagi memudahkan pemahaman pelajar pada peringkat permulaan. Kajian mencadangkan analisis dilakukan dalam isu yang sama terhadap buku-buku muṣtalah al-ḥadīth yang lain agar perbincangan ilmu hadith terus dapat dijana dan disemarakkan.