Pengaruh Latar Belakang Keluarga dalam Pembentukan Identiti Gender Anak-Anak Kecelaruan Gender di Kelantan: The Influence of Family Background on the Formation of Gender Identity in Children with Gender Dysphoria in Kelantan - Nur Azwani binti Mansor @ Noordin; Shahnun binti Haji Musa (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2025)
This study explores the influence of family background on children’s gender identity formation, focusing on cases of gender dysphoria in Kelantan. A child’s gender identity begins to develop from an early age through socialization within the family environment. Factors such as parental education level, socioeconomic status, family relationships, parenting styles, and the involvement of other family members play significant roles in shaping a child’s perception of their own gender. This research employs a qualitative approach through semi-structured interviews with 14 families with children experiencing gender dysphoria. The findings reveal that parents with limited exposure to gender education, low socioeconomic status, and a lack of direct paternal guidance contribute to gender identity uncertainty among children. Additionally, environmental influences, media exposure, and peer interactions further impact gender development. In conclusion, this study highlights that the family serves as the fundamental institution in shaping children’s gender identity. Parents with a clear understanding of gender roles can provide more effective guidance to help children develop a balanced gender identity that aligns with human nature. This study also suggests expanding gender-related education within family contexts as a proactive measure to address gender dysphoria issues in Malaysia. Artikel ini membincangkan pengaruh latar belakang keluarga dalam pembentukan identiti gender kanak-kanak dengan memberi tumpuan kepada fenomena kecelaruan gender di negeri Kelantan. Identiti gender seseorang kanak-kanak mula terbentuk sejak awal usia melalui proses sosialisasi yang berlaku dalam persekitaran keluarga. Faktor-faktor seperti tahap pendidikan ibu bapa, status ekonomi, hubungan keluarga, gaya keibubapaan serta penglibatan ahli keluarga lain memainkan peranan yang signifikan dalam membentuk persepsi kanak-kanak terhadap gender mereka sendiri. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan kaedah temu bual separa berstruktur bersama 14 keluarga yang mempunyai anak dengan kecelaruan gender. Hasil dapatan menunjukkan bahawa ibu bapa yang kurang pendedahan terhadap pendidikan gender, status sosioekonomi yang rendah, serta kurangnya interaksi dan bimbingan daripada bapa secara langsung menyumbang kepada ketidaktentuan identiti gender dalam kalangan kanak-kanak. Selain itu, faktor persekitaran, pengaruh media dan interaksi sosial dengan rakan sebaya turut memberi kesan kepada perkembangan gender mereka. Kesimpulannya, kajian ini menegaskan bahawa keluarga merupakan institusi asas yang memainkan peranan utama dalam membentuk identiti gender kanak-kanak. Ibu bapa yang memiliki kesedaran serta pengetahuan yang jelas tentang peranan gender mampu memberikan bimbingan yang lebih berkesan dalam membantu anak-anak membentuk identiti gender yang seimbang dan selari dengan fitrah manusia. Kajian ini juga mencadangkan agar pendidikan berkaitan gender dalam konteks keluarga diperluaskan sebagai satu langkah proaktif dalam menangani isu kecelaruan gender di Malaysia.