Tahap Kesakitan dan Relevansi Sebatan Syarie: Pengalaman Bekas Pesalah yang telah Disebat di Depan Khalayak - Abdullah, Mohd Azhar (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2021)
Lebih kurang 27 tahun, sebatan syarie di Malaysia dilaksanakan di dalam penjara yang disaksikan beberapa orang individu tertentu sahaja. Sebatan syarie secara terbuka yang terawal dilaporkan adalah pada September 2014 yang mana seorang pesalah lelaki telah menjalani sebatan syarie di dalam dewan Mahkamah Tinggi Syariah, Tawau yang disaksikan lebih kurang 40 orang tetamu. Keistimewaan artikel ini kerana memaparkan maklumat realiti daripada pengalaman bekas pesalah-pesalah syariah di dua buah negara, iaitu Sabah dan Aceh, Indonesia yang telah menjalani hukuman sebatan syarie di tempat terbuka. Fokus utama penulisan ini berkaitan dua isu, iaitu tahap kesakitan yang dialaminya dan sikap mereka selepas menjalani sebatan syarie. Maklumat-maklumat diperoleh melalui temu ramah secara langsung dengan mereka.