Konsep Istita’ah dalam Ibadah Haji: Satu Analisis - Musa, Lokman; Man, Sa’adan (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Istita’ah atau berkemampuan merupakan salah satu daripada syarat-syarat wajib haji. Istita’ah dalam ibadah haji merangkumi pelbagai aspek, antaranya adalah kemampuan dari aspek kewangan, kesihatan, keselamatan, kenderaan dan mendapatkan tasrih atau kebenaran untuk melaksanakan haji iaitu kuota dan visa. Persediaan yang rapi perlu dilakukan oleh bakal haji kerana ibadah ini berbeza dengan ibadah yang lain. Hal ini adalah kerana ia bukan sahaja melibatkan badaniyah iaitu tubuh badan yang sihat dan cergas, bahkan melibatkan maliyah iaitu kewangan yang mencukupi. Kesemua aspek ini perlu difahami dengan sebaik mungkin bagi membolehkan bakal haji melaksanakan ibadah haji dengan sempurna. Justeru, kajian ini membincangkan konsep istita'ah sebagai salah satu keperluan sebelum orang Islam diwajibkan untuk melaksanakan ibadah haji. Objektif kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahui konsep istita’ah dalam ibadah haji berdasarkan nas al-Quran dan menganalisis khitab yang berkaitan dengannya. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui rekabentuk kajian analisis kandungan. Hasil kajian menunjukkan bahawa istita'ah adalah kemampuan seseorang untuk melaksanakan ibadah haji bergantung kepada situasi dan keadaan mereka. Kata Kunci: Istita’ah; Haji; Al-Quran; Kemampuan Istita'ah or the capability is one of the requirements to perform the Hajj. In Hajj, istita'ah includes various aspects such as financial, health, safety, transportation, and obtaining a quota and visa before performing the Hajj. The Muslims must prepare accordingly as this practice is slightly different than other practices. The situation above happens as it involves badaniyah(physical) such as having a healthy and fit body and maliyah as sufficient finances. All the requirements above need to be understood well to ensure that Muslims perform their Hajj properly. Thus, this study discusses the concept of istita'ah as the requirement needed by Muslims to perform the Hajj. The objective is to determine the istita'ah in Hajj by analyzing both the Quran and books related to the concept mentioned above. The study uses a qualitative approach through content analysis study design. The result shows that the istita'ah is the ability to perform the Hajj depending on the situation and circumstances. Keywords: Istita'ah; Hajj; Quran; Ability