Kepuasan Kerja: Perspektif Islam Terhadap Prestasi Organisasi: Job Satisfaction: An Islamic Perspective towards Organization Performance - Nur Ain Mohd Yusoff (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Kepuasan kerja di kalangan pekerja dalam sesebuah organisasi sering kali hangat diperdebatkan di seluruh dunia. Konsep ini dibincangkan kerana ia memberi impak yang besar dalam pencapaian sesebuah organisasi. Kepuasan kerja telah melalui beberapa evolusi dari pelbagai sudut dan perspektif yang dihubungkan dengan perkembangan ilmu pengurusan hari ini. Oleh yang demikian, artikel ini membincangkan tentang kepuasan kerja yang secara langsung memberi impak terhadap pencapaian dan prestasi sesebuah organisasi. Pelbagai elemen yang mempengaruhi kepuasan kerja dibincangkan dari perspektif Islam. Kajian ini dilaksanakan secara kualitatif menggunakan kaedah temubual dan pemerhatian. Hasil daripada penelitian, kajian mendapati minat dan persekitaran kerja adalah faktor utama yang menyumbang kepada kepuasan kerja yang secara langsung memberi kesan terhadap pencapaian sesebuah organisasi terutama daripada perspektif Islam. Justeru itu, pemerkasaan terhadap faktor kepuasan kerja perlu diutamakan dalam usaha memastikan kejayaan yang seimbang antara kejayaan individu dan organisasi. Job satisfaction among employees in an organization is often hotly debated around the world. This concept is discussed because it has a great impact on the achievements of an organization. Job satisfaction has gone through several evolutions from various angles and perspectives that are intertwined with the development of management science today. Therefore, this article discusses about job satisfaction that directly impacts the achievement and performance of an organization. Various elements that affect job satisfaction are discussed from an Islamic perspective. This study was carried out qualitatively using interview and observation methods. The results of the study found that interest and the work environment are the main factors that contribute to job satisfaction that directly affect the achievement of an organization, especially from an Islamic perspective. Therefore, empowerment of the job satisfaction factor needs to be prioritized as the effort to ensure balanced success between individual and organizational success.