Analisis Faktor Penerokaan Terhadap Penerimaan Kualiti Sistem E-Pembelajaran: Kajian Rintis: Exploratory Factor Analysis of E-Learning System Quality Acceptance: A Pilot Study - Marina Muhammad Razaki; Suraini Saufi; Wan Nadiah Wan Mohd Nasir; Izzat Syazwan Mustafa Kamal; Sabree Noor (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Sejak dunia dilanda pandemik Covid-19, e-pembelajaran telah menjadi suatu keperluan yang tidak dapat dielakkan. Kepentingan penggunaan sistem e-pembelajaran dalam pengajaran dapat dilihat dengan jelas seiring dengan kemajuan teknologi pada masa kini. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk membuat pengesahan terhadap instrumen faktor penerimaan kualiti sistem e-pembelajaran dalam kalangan pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia. Seramai 120 orang pelajar IPT awam dan IPT swasta terlibat sebagai responden dalam kajian ini. Bagi mendapatkan kesahan dan kebolehpercayaan instrumen, data dianalisis secara deskriptif menggunakan analisis kebolehpercayaan Alpha Cronbach dan analisis faktor penerokaan (EFA) dengan menggunakan perisian IBM SPSS. Dapatan kajian menunjukkan nilai Alpha Cronbach adalah melebihi nilai 0.70 bagi kesemua konstruk yang dikaji. Bagi analisis faktor penerokaan, keputusan menunjukkan nilai Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) adalah melebihi 0.50 dan ujian Bartlett adalah signifikan. Tiada item yang disisihkan dalam kajian ini. Kesimpulannya, keseluruhan dapatan menunjukkan bahawa kelima-lima konstruk iaitu tanggapan kebergunaan (TK), tanggapan mudah guna (TMG), sokongan teknikal (ST), ciri-ciri pensyarah (CP) dan penerimaan kualiti sistem e-pembelajaran (KS) dapat diukur dan menjawab objektif kajian. Since the world was hit by the Covid-19 pandemic, e-learning has become an inevitable necessity. The importance of using the e-learning system in teaching can be seen in tandem with the technological advances of today. Therefore, this study aims to validate the instruments of acceptance factors of the quality of e-learning systems among students of Institutions of Higher Learning (IPT) in Malaysia. A total of 120 public and private Institutions of Higher Learning students were involved as respondents in this study. To the validity and reliability of the instrument, the data is descriptively analyzed using Alpha Cronbach reliability analysis and exploratory factor analysis (EFA) using IBM SPSS software. The findings of the study show that the value of Alpha Cronbach exceeded the value of 0.70 for all constructs studied. As for the analysis of exploratory factors, the results showed the value of Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) was above 0.50 and the Bartlett test was significant. None of the items was neglected in the study. In conclusion, the overall findings showed that all five constructs, namely the notion of usefulness (TK), easy-to-use responses (TMG), technical support (ST), lecturer characteristics (CP) and the acceptance of the quality of the e-learning system (KS) could be measured and answered the objectives of the study.