Sumbangan Tuan Guru Haji Daud bin Haji Yusof sebagai Tokoh Ulama di Kelantan: The Contribution of Tuan Guru Haji Daud bin Haji Yusof as a Scholar in Kelantan - Ahmad Syakir Mohd Nassuruddin; Khairulnazrin Nasir; Wan Mohd Al Hafiz Wan Mustapa; Abdul Azib Hussain (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2022)
Kelantan yang dikenali sebagai Negeri Cik Siti Wan Kembang melahirkan para ulama yang disegani dan alim. Antara ulama yang masyhur ialah Tuan Guru Haji Daud Bin Haji Yusof. Namun, sejarah tokoh ini tidak diketahui ramai dan tidak banyak kajian dilakukan. Justeru itu, objektif kajian bertujuan mengisahkan sejarah hidup tokoh dan sumbangannya terhadap masyarakat. Kajian yang dilaksanakan ini menggunakan bentuk kualitatif melalui metod kepustakaan dan temubual. Makalah ini menjelaskan Tuan Guru Haji Daud Bin Haji Yusof berasal dari Kampung Kedondong Pasir Mas Kelantan. Tokoh ini memulakan pengajian di Pondok Kubang Bemban, belau meneruskan, Pondok Genting sebelum menyambung pengajian ke Madrasah Dar Ulum Al-Diniyyah Al-Jawiyyah di Mekah. Tuan Guru Haji Daud dipilih menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Tumpat Barat, kepercayaan diberikan untuk berkhidmat selama dua penggal. Beliau juga turut dilantik sebagai Yang Di-Petua PAS Kawasan Pasir Mas selama lapan tahun. Tuan Guru Haji Daud berperanan dalam mengembangkan sudut pendidikan. kepimpinan dalam politik dan kepimpinan serta di Kelantan. Kelantan is famously known as ‘Negeri Serambi Mekah’ and has produced many scholars who are pious and experts in their fields. Among them that were born in Pasir Mas is Tuan Guru Haji Daud Bin Haji Yusof. However, the details of this figure are less known to the public. Therefore, this research aims to explain the history and background of the figure. This research is driven by a qualitative study using library and interview methods. This article clarifies the details of Tuan Guru Haji Daud Bin Haji Yusof as one of the ‘Kelantan’s Scholars’ who comes from Pasir Mas. His education journey started at Pondok Kubang Bemban and Pondok Genting before continuing his studies at Mecca for 14 years. Upon his return from Mecca, he spread knowledge to the entire corner of the state of Kelantan. He was involved in the political arena and became a member of the state assembly in Tumpat Barat for two terms from 1959 to 1969. In the meantime, he was elected as PAS Leader of the Pasir Mas Area from 1982 to 1989. Tuan Guru Haji Daud had a great contribution to the field of education, preaching, leadership in politics and leadership in society in Kelantan.