Potensi Pelaksanaan Wakaf Ekonomi di Negeri Kelantan: Satu Tinjauan Awal: Potential Implementation of Economic Waqf in the State of Kelantan: A Preliminary Survey - Mujiburrahman Muhammad Saleh; Nurul Akma Mohamed; Hamidi Abdul Ghani; Suraini Saufi (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2024)
The Islamic social finance sector, including waqf, is growing rapidly but is still too small compared to its true potential and has yet to be fully explored. One of the main reasons that hinders this growth is the lack of innovation in the management of waqf property to work on the real potential of the property to provide optimal impact to the economy of the ummah. In the context of Kelantan state, Islamic educational institutions have succeeded in producing a society that understands religious knowledge well. This is the principal capital for aggressively developing waqf instruments in Kelantan with innovations. This paper discusses the concept of economic endowment and the potential of its implementation in the state of Kelantan. This qualitative study is done descriptively by utilising content analysis methods in the analysis process. By looking at the existing concept used by several waqf administrative institutions in Malaysia, this study found that the state of Kelantan has excellent potential to develop economic waqf, namely the idea of waqf that benefits from waqf assets used for economic development in business, agriculture, and other sectors. Sektor kewangan sosial Islam termasuk wakaf pada masa ini walaupun berkembang dengan pesat, tetapi masih terlalu kecil berbanding dengan potensinya yang sebenar dan belum diterokai sepenuhnya. Salah satu penyebab utama yang menghalang pertumbuhan ini ialah kurangnya inovasi dalam pengurusan harta wakaf bagi menggarap potensi sebenar harta tersebut agar dapat memberi impak optimum kepada ekonomi ummah. Dalam konteks negeri Kelantan, wujudnya institusi-institusi pondok dan pendidikan Islam di negeri ini telah berjaya melahirkan masyarakat yang memahami ilmu agama dengan baik dan hal ini menjadi modal utama untuk dibangunkan instrumen wakaf di negeri Kelantan secara agresif dengan inovasi-inovasi yang baharu. Sehubungan dengan itu, makalah ini dikemukakan bagi membincangkan konsep wakaf ekonomi dan potensi pelaksanaannya di negeri Kelantan. Kajian berbentuk kualitatif ini digarap secara deskriptif dengan menggunakan metode analisis kandungan dalam proses analisis. Dengan melihat konsep sedia ada yang digunapakai oleh beberapa institusi pentadbiran wakaf di Malaysia, kajian ini mendapati negeri Kelantan memiliki potensi yang besar untuk membangunkan wakaf ekonomi iaitu konsep wakaf yang mana manfaatnya dari aset wakaf digunakan untuk tujuan pembangunan ekonomi sama ada dalam sektor perniagaan, pertanian dan lain-lain.