Perbezaan Variasi Qira’at al-Sab‘ Tariq al-Shatibiyyah Dalam ‎Usul al-Qira’at berdasarkan ayat 1-31 dalam Surah al-‎Baqarah - Yusoff, M. Jismani; Yusof, Nor Hafizi; Abd Halim, Ismail (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2024)
Learning Qira'at al-Sab' Tariq al-Shatibiyyah is the foundation of the study of the science of Qira'at. This is due to the recitation, and the source is only available through one tariq. Therefore, the focus of this study is analysing the difference in the variation of Qira'at al-Sab' based on Tariq al-Shatibiyyah in Usul al-Qira'at based on verses 1-31 of Surah al-Baqarah and it does not involve Tariq Tayyibat al-Nashr which includes various tariqs. This study was conducted based on a qualitative research approach. It focused on the differences in manhaj in Usul al-Qira'at for the seven popular Qira'at Imams. It involves data collection methods based on library research or documentation studying related materials and documents. The data were analysed based on inductive and deductive approaches. The study of Qira'at al-Sab' is closely associated with the variety of recitations of the Qur'an that are recognised and practised in the Islamic tradition. Although essential, this field faces several challenges categorised as theoretical, practical, and societal perception problems. The results of the study can help individuals who study the Ilmu Qira'at know the difference between the variations of Qira'at al-Sab' Tariq al-Shatibiyyah in Usul al-Qira'at and then be able to practice it in the verses involved in this study. Pembelajaran Qira’at al-Sab‘ Tariq al-Shatibiyyah merupakan asas dalam pengajian ilmu Qira’at. Ia disebabkan pengambilan bacaan dan sumbernya adalah melalui satu tariq sahaja. Oleh itu, kajian ini akan menumpukan terhadap analisis perbezaan variasi Qira’at al-Sab‘ berdasarkan Tariq al-Shatibiyyah dalam Usul al-Qira’at berdasarkan ayat 1-31 Surah al-Baqarah dan ia tidak melibatkan Tariq Tayyibat al-Nashr yang melalui pelbagai tariq. Kajian ini dijalankan berasaskan pendekatan kajian kualitatif. Ia tertumpu kepada perbezaan manhaj dalam Usul al-Qira’at bagi tujuh Imam Qira’at yang popular. Ia melibatkan kaedah pengumpulan data berdasarkan kajian perpustakaan (library research) atau dokumentasi iaitu mengkaji bahan-bahan dan dokumen-dokumen berkaitan. Data-data tersebut dianalisis berdasarkan metode induktif dan deduktif. Kajian tentang Qira’at al-Sab‘ seumpama ini adalah berkait rapat dengan kepelbagaian bacaan Al-Quran yang diiktiraf dan diamalkan dalam tradisi Islam. Walaupun penting, bidang ini menghadapi beberapa cabaran yang boleh dikategorikan sebagai permasalahan teori, praktikal, dan persepsi masyarakat. Hasil daripada kajian yang dilakukan dapat membantu individu yang mempelajari Ilmu Qira’at mengetahui perbezaan variasi Qira’at al-Sab‘ Tariq al-Shatibiyyah dalam Usul al-Qira’at seterusnya dapat mempraktikkannya dalam ayat-ayat yang terlibat dalam kajian ini.