Peranan Penghasilan Produk Terhadap Prestasi Usahawan Wanita Muslim di Bazar Tok Guru: The Role of Product Creation on the Business Performance of Muslim Women Entrepreneurs at Bazar Tok Guru - Nurul Fazlina Mat Zin; Hallieyana Sha’ari; Wan Khalijah Wan Jusoh (RABBANICA - Journal of Revealed Knowledge, 2025)
The production of high-quality products is essential for ensuring the sustainability and competitiveness of a business, particularly among Muslim women entrepreneurs. Well-developed products not only meet customer needs but also demonstrate professionalism, ethical values, and the entrepreneur’s dedication to conducting business with integrity. In the context of Islamic entrepreneurship, creating beneficial and quality products is regarded as part of ethical practices that foster blessings and business success. However, some entrepreneurs still give insufficient attention to this aspect, which could impact business performance and customer trust. This study aims to examine the relationship between product creation and business performance among Muslim women entrepreneurs in Kelantan. A quantitative descriptive approach was utilised, involving the distribution of questionnaires to 50 Muslim women entrepreneurs operating at Bazar Tok Guru, Kota Bharu. The findings reveal a significant relationship between product creation and business performance, demonstrating that developing high-quality products can improve overall business success. Consequently, this aspect plays a vital role in the growth and innovation of Muslim women entrepreneurs. The study suggests that future research might explore other factors, such as marketing strategies, financial management, and support from the business environment, which also have the potential to influence the success of micro-businesses. Penghasilan produk yang berkualiti merupakan elemen teras dalam memastikan kelestarian dan daya saing sesebuah perniagaan, khususnya dalam kalangan usahawan wanita Muslim. Produk yang dibangunkan dengan baik bukan sahaja memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan, tetapi turut mencerminkan profesionalisme, etika, dan komitmen usahawan terhadap perniagaan yang berintegriti. Dalam konteks keusahawanan Islam, usaha menghasilkan produk yang bermanfaat dan berkualiti tinggi dianggap sebagai sebahagian daripada amalan etika yang mendorong keberkatan dan kejayaan perniagaan. Walau bagaimanapun, masih terdapat usahawan yang kurang menitikberatkan aspek ini, sekali gus menjejaskan prestasi dan kepercayaan pelanggan. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis hubungan antara penghasilan produk dan prestasi perniagaan dalam kalangan usahawan wanita Muslim di Kelantan. Pendekatan kuantitatif digunakan mengumpul data kajian. Seterusnya, data dianalisis dan dihuraikan melalui kaedah deskriptif. Kaedah pengumpulan datamelibatkan pengedaran borang soal selidik kepada 50 orang usahawan wanita Muslim yang berniaga di Bazar Tok Guru, Kota Bharu. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang signifikan antara penghasilan produk dengan prestasi perniagaan. Hal ini membuktikan bahawa penghasilan produk yang baik dapat meningkatkan prestasi perniagaan secara keseluruhan. Justeru, aspek ini memainkan peranan penting dalam menentukan tahap pertumbuhan dan inovasi usahawan wanita Muslim. Kajian ini mencadangkan agar penyelidikan pada masa hadapan memberi tumpuan kepada pelbagai faktor lain seperti strategi pemasaran, pengurusan kewangan, dan sokongan persekitaran perniagaan yang turut berpotensi mempengaruhi kejayaan perniagaan mikro.